FAQ

 

Bekijk hier een aantal veelgestelde vragen

  • Momenteel worden bij sommige Corpshuizen scholieren borrels georganiseerd. Het doel van een dergelijke borrel is het kennismaken met de leden van het USC. Dit is niet centraal geregeld, dus wilt u hier bij zijn dient u via uw eigen netwerk contact op te nemen met iemand die in een corpshuis woont.
  • Ongeveer 60% van onze leden woont in een Corpshuis. Daarom raden wij aan om al tijdig op zoek te gaan naar een alternatieve woning (eventueel met andere jongens die ook van plan zijn lid te worden).
Om lid te mogen worden moet je minstens 18 jaar oud zijn op 31 augustus 2023.
Indien er te veel aanmeldingen zijn voor de KMT (totaal aantal plekken voor 2023-2024 is 270) zijn we genoodzaakt een loting te doen.
Leeftijdsgrens van 21 jaar op 31 augustus 2023 en studiefasegrens 2e jaar in collegejaar 2023-2024 (indien vorig jaar uitgeloot: 3e jaar). Er moet voorkomen worden dat leden maar enkele jaren actief lid zijn. Hierdoor wordt de gezelligheid en continuïteit gewaarborgd. De kans op vijf jaar actief lidmaatschap wordt verhoogd door deze criteria toe te voegen. Immers, hoe later je lid wordt, hoe korter je student blijft.

Diversiteit in studies wordt gestimuleerd. Zodra er veel studenten van verschillende studies van zowel Universitaire als HBO-instellingen lid worden, voldoen wij aan ons streven om een divers ledenbestand te hebben. Utrechtse studenten hebben voorrang op studenten uit andere steden. Het Utrechtsch Studenten Corps staat voor het lidmaatschap van Utrechtse studenten. Deze gaan dus vóór studenten uit andere steden.

Twee studies? De studie met de minste lotingskans wordt als hoofdstudie aangehouden tijdens de loting. Dit om fraude te voorkomen.*

Vorig jaar uitgeloot? Dan krijg je het jaar daarna een verhoogde kans op lidmaatschap.

* Hardheidsclausule: In het geval dat een lid twee studies volgt en de hoofdstudie wordt bepaald op basis van de minste lotingskans, kan er in uitzonderlijke gevallen een aanvraag worden ingediend bij de Senaat voor de keuze van de andere studie als hoofdstudie. Deze aanvraag moet worden onderbouwd met een duidelijke en uitgebreide motivatie waarin wordt uitgelegd waarom de andere studie meer geschikt is als hoofdstudie. De Senaat zal deze aanvraag beoordelen en een beslissing nemen op basis van de individuele omstandigheden. Fraude van studieopgave zal in geen enkel geval worden getolereerd en zal met terugwerkende kracht worden bestraft met het uitschrijven van het lid in het eerste jaar.
Een ongemengde vereniging houdt in dat het USC alleen mannelijke leden kent. Het USC is hierin uniek in Nederland. De mooiste momenten maak je met je beste vrienden mee. Overigens is het niet zo dat we ons buitensluiten van het vrouwelijk schoon wat in Utrecht studeert. De band met de dames van de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (UVSV) is heel sterk. Zo hebben we een gezamenlijk verenigingsblad, en zijn er meerdere commissies die bekleed worden door de jongens van USC met de meisjes van UVSV. Bovendien heeft het USC zijn eigen studentendiscotheek de Woolloomooloo, hier zijn alle studenten van harte welkom!