Subgezelschappen

Hieronder een overzicht van de subgezelschappen die het Utrechtsch Studenten Corps rijk is. Voor ieder wat wils!

U.S.S.V. ‘Sphaerinda’

Sportgezelschap ‘Sphaerinda’ beoefent sinds 1882 de tennis-, voetbal-, hockey- en golfsport. Het is mogelijk om bij Sphaerinda in huis- of jaarclubverband te hockeyen en te voetballen. Daarnaast organiseert Sphaerinda eens per jaar het ABCD-toernooi (het oudste studententennistoernooi van Nederland), het Huizenhockeytoernooi op Kampong, een golftoernooi en vele sportactiviteiten binnen en buiten de sociëteit.

U.S.S.V. ‘Sphaerinda’
U.S.G.G. ‘Olympia’

U.S.G.G. ‘Olympia’

Olympia is het scherm- en gymnastiekgezelschap van het USC. Het gezelschap biedt leden de kans om de schermsport te beoefenen. Ook organiseert Olympia de ‘Sterkste-man-van-de-Kroeg’-wedstrijd, darttoernooien en een heus Thaiboksgala op de sociëteit.

Utrechtsche Studenten Rugby Society

De USRS is een rugbygezelschap dat met vier teams uitkomt in verschillende rugbycompetities. Ook worden buitenlandse trips georganiseerd naar rugbylanden en wordt de dies natalis van het gezelschap uitgebreid gevierd.

Utrechtsche Studenten Rugby Society
Utrechtsche Studenten Zeilvereniging

Utrechtsche Studenten Zeilvereniging

De USZ heeft een aantal eigen boten in Loosdrecht, die leden tegen een gereduceerd tarief kunnen huren. Per jaar worden bovendien een aantal zeildagen georganiseerd, waarbij alle leden een boot kunnen reserveren en over de plassen varen.

Utrechtse Schaak- en Bridgevereniging ‘Lasker’

Lasker beoefent de denksport tweewekelijks in de voorzaal van de sociëteit en organiseert regelmatig schaak- en pokertoernooien. Bovendien wordt elk jaar het beruchte Drankschaaktoernooi gehouden.

Utrechtse Schaak- en Bridgevereniging ‘Lasker’
Koninklijke Utrechtsche Studenten-Vereeniging tot Vrijwillige Oefening in den Wapenhandel

Koninklijke Utrechtsche Studenten-Vereeniging tot Vrijwillige Oefening in den Wapenhandel

De in 1866 opgerichte K.U.S.V.t.V.O.i.d.W., kortweg de Weerbaarheid, is de opvolger van de compagnie Utrechtse Vrijwillige Jagers die in 1830 tijdens de Tiendaagse Veldtocht tegen de Belgen optrok. Nog steeds is dit gezelschap een officieel onderdeel van de Landmacht. De leden van de Weerbaarheid doen regelmatig mee aan schietwedstrijden en gaan met militaire oefeningen mee als oefenvijand. Ook staat de K.U.S.V.t.V.O.i.d.W. bij Prinsjesdag in de erewacht op het Binnenhof, en geven zij acte de présence bij officiële gelegenheden zoals Koninginnedag en andere koninklijke aangelegenheden.

D’Algemeene Debating Club

D'ADC is de debatingclub van het USC en organiseert jaarlijks meerdere lezingen met sprekers van (inter)nationale bekendheid, debatcursussen en een Corpscarrièredag. Ook toetsen zij de kennis van de leden met onder andere een groot dictee en verscheidene pubquizzes.

D’Algemeene Debating Club
Utrechtsch Studenten Film- en Fotogezelschap ‘Focus Placet Hic’

Utrechtsch Studenten Film- en Fotogezelschap ‘Focus Placet Hic’

De FPH legt alles wat er in en rondom de sociëteit gebeurt vast op de gevoelige plaat, en kunnen ingehuurd worden om particuliere feesten voor het nageslacht vast te leggen. De FPH beschikt over een donkere kamer in de sociëteit voor het ontwikkelen van foto’s, al gaat het meeste werk tegenwoordig via de nieuwste digitale apparatuur.

Utrechtsch Studenten Werkkamp

Het Werkkamp, ook wel de Texelse Eerste Badmeesters Organisatie, bewaakt al meer dan 50 jaar succesvol de stranden van Texel. Elke zomer gaat dit gezelschap 10 weken naar Texel voor een combinatie van nuttig werk en ontspanning. De badmeesterij en het reddingswerk echter blijft altijd het belangrijkst.

Utrechtsch Studenten Werkkamp
Koninklijk Utrechtsch Studenten Tooneel

Koninklijk Utrechtsch Studenten Tooneel

Sinds 1879 kunnen leden van het USC toneelspelen bij het Koninklijk Utrechtsch Studenten Tooneel. Jaarlijks organiseert dit gezelschap o.a. het Groenentooneel, een cabaretfestival, een groot toneelstuk in de Stadsschouwburg (met na afloop het Tooneelbal, het jaarlijkse gala van het USC), en een eenakterfestival. Eens per vijf jaar wordt ter ere van het USC-lustrum de Honorairentravestie opgevoerd: een grote, door symfonisch orkest begeleide toneelproductie die viermaal in een uitverkochte Stadsschouwburg speelt.

Tzigane

Tzigane werd opgericht in 1910 en is het zigeunermuziekgezelschap van het USC. Met een bezetting van twee violen, altviool, cymbaal, contrabas, klarinet en gitaar vertolkt Tzigane de opzwepende Hongaarse en Roemeense zigeunermuziek op uiteenlopende feesten door heel Nederland. Ook wordt het gezelschap regelmatig uitgenodigd om op ambassades in het verre buitenland te spelen.

Tzigane
Tzigane Swing

Tzigane Swing

Tzigane Swing, de jazzband van het USC, speelt net als de zigeunerkapel op feesten en festivals in het hele land en geniet grote bekendheid in de studentenwereld. Iedere zomer maakt Tzigane Swing een muzikale reis naar de Provence, waar zij op de bonnefooi voor hun kost spelen op marktpleinen en boulevards.

Utrechtsch Studenten Philharmonisch Orkest ‘Muse Art’

Muse Art is het symfonieorkest van het USC. Het orkest geeft jaarlijks een klassiek concert, maar maakt ook uitstapjes naar andere muzikale stijlen. Zo trad Muse Art bij het openingsconcert van het UVSV-lustrum op met zangeres Janne Schra in een metropole-orkestbezetting. Ook begeleidt Muse Art eens per vijf jaar de Honorairentravestie, de grote toneelproductie van het Kon.U.S.T. Zo werden de afgelopen lustra o.a. de opera Carmen en de bekende musical The Sound of Music gespeeld.

 
 

Zeilkamp ‘de Watervlo’

Elk jaar organiseert de Watervlo een zeilkamp voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar. In Sneek zorgen jongens van het USC en meisjes van de UVSV dat deze kinderen een fantastische vakantie hebben.