Historie

Het Utrechtsch Studenten Corps viert dit jaar 202 jaar PHRM. Doordat er met de stichting van de Universiteit in 1636 naast een docentencorps ook een studentencorps ontstond mag het Utrechtsch Studenten Corps zichzelf de oudste studentenvereniging van Utrecht noemen. Het Utrechtsch Studenten Corps telt ongeveer 1000 mannelijke leden.

Aan het einde van de 18e eeuw bestond er bij de Utrechtse studenten de behoefte om het samenkomen naast de studie in een vastere vorm te gieten. Deze vastigheid kwam in de vorm van het Utrechtsch Studenten Corps. Toentertijd hield studeren in Utrecht automatisch het lidmaatschap van het Utrechtsch Studenten Corps in. Vanaf het einde van de 19e eeuw werd studeren voor vrouwen mogelijk en ontstonden er in Utrecht ook andere studentenverenigingen.

Tegenwoordig is het Utrechtsch Studenten Corps een vereniging die haar leden mogelijkheden tot ontplooiing en ontspanning biedt. Naast de studie is het Utrechtsch Studenten Corps de ideale plaats om tijdens je studententijd sociale contacten op te doen en vriendschappen voor het leven te sluiten. Door het grote aantal verschillende gezelschappen binnen de vereniging, is er voor ieder wat wils. Op veel gebieden zijn deze gezelschappen actief, variërend van sport tot studie. Ook is de bekende studentendiscotheek de Woolloomooloo eigendom van het Utrechtsch Studenten Corps.

De Universiteit Utrecht en het Utrechtsch Studenten Corps hebben van oudsher een zeer hechte band. Tot in de jaren '50 van de twintigste eeuw was het Utrechtsch Studenten Corps verantwoordelijk voor de organisatie van de lustrumvieringen van de universiteit. Vandaag de dag is het Utrechtsch Studenten Corps samen met de andere grotere Utrechtse studentenverenigingen verenigd in de FUG (Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen), die de belangen van de verenigingen bij de universiteit behartigt.

Een belangrijke steunpilaar van de vereniging zijn de corpshuizen, waarvan er op dit moment meer dan 70 bestaan. Zij variëren in grootte van 5 tot 22 bewoners en zijn onmisbaar voor de huisvesting van onze leden.

Voor meer informatie over het USC en zijn geschiedenis kijk op

www.usc.nl